SnöVindVatten

Idag träffade jag Anja igen och denna gång med Kerstin som är från Österrike som också bor i närheten. Anja på 119e jag på 111e och Kerstin på 88e gatan och alla på samma aveny. Jag träffade dom idag på Starbucks runt halv 2 och sen tog vi oss till The museum of modern art. Efter att vi tagit oss till museumet i snö/regnstormen såg vi att kön till museumet började redan ute på gatan och vi hade ingen lust att stå ute och vänta. Även om vädret var emot oss så var det inget fel på sällskapet, Anja som jag träffade tidigare är fortfarande trevlig och Kerstin var också trevlig. Kvällen slutade lite mindre blöt och lite varmare på en kinesisk restaurang.

På Måndag är det Halloween och Kerstin bjöd med mig till en parad som varje år är i Soho. Då kommer jag även träffa en tjej från Norge som bor i Soho och hon har varit här i 3 månader så hon kan säkert en hel del om denna stad.

Det som återstår är att jag måste fundera ut vad jag ska va på måndag... några tips? (behöver inte vara något läskigt)

Snö?!

Igår var det riktigt kallt så kallt att barnen behövde ha vinterklderna på och kanske egentligen jag med. Och idag har det faktiskt börjat snöa, det är dock inte så kallt att det ligger kvar på marken, men ändå det snöar!

Jag sa ju att jag skulle ta mig till svenska kyrkan igår, och det gjorde jag. Den väldigt nära Time Square. Hur som helst när jag kelv in i kyrkan så var det som att komma hem. Svenska röster, böcker, tidningar och till och med materilaen och tygerna såg extra svenska ut. Man kom in i ett rum som liknade ett litet bibliotek och längst in fanns en liten cafeteria där dom självklart sålde kanelbullar och svenskt godis. Jag slog mig ner i en soffa med några tidningar, en bulle och en kopp söderte. Även om jag inte är religös eller så var det en plats mitt i allt brus där jag verklgen kunde koppla av.

Senare idag ska jag träffa Anja och en tjej från Österrike som Anja har träffat. Hoppas det har slutat snöa tills dess.


Nya tips

Fick ett mail av Eva-Stina som är fru till Roberts bror. Robert är pappan till barnen som jag passat hemma i Sverige och det är genom dem som jag hittade min familj på Manhattan. Hur som helst så sa hon att jag borde ta mig till svenska kyrkan eftersom Lucia börjar närma sig sakta men säkert. Hon tipsade om att Många svenska Au pairer kommer att vara där och självklart andra svenskar. En chans att träffa lite folk i min egna ålder. Hittills har jag mest sett unga männiksor upp till 15 år och kostymnissar över 30. Några i min ålder har det varit ont om.

Så nu ska jag ta mig neråt mot downtown.


En enorm stad

New York är verkligen en stad av sitt egna slag. Den har allt av det bästa och allt av det värsta och allt där i mellan. En sak som jag verkligen lagt märke till är människorna, dom är ju överallt och dom är så många. Staden New York (Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens och Staten Island) har ca 8.5 miljoner invånare! Vilket är ungefär lika mycket som HELA Sverige! inte så konstigt att det alltid är fullt på tunnelbanan, bussarna och på gatorna.

En annan anledning till att det kan kännas trångt överallt är för att det är så många människor som är som två människor, alltså skulle man kunna säga att New York har över 10 miljoner invånare...  Vissa saker är helt enkelt lite annorlunda än vad jag är van vid från Sverige och kostcirkeln (haha syftar på dig mamma). Det är till och med svårt att vara nyttig när man till och med försöker. Idag när jag skulle göra oatmeal (havregrynsgröt) så va det färdiga påsar med rätt mängd havregryn som man skulle hälla vatten på. När jag sen tog en sked märkte jag att havregrynet va sötat. Inte riktigt vad jag hade i tanken...



I övrigt har det inte hänt så mycket den senatse veckan förutom igår då jag fick hämta den äldsta dottern Ab från skolan och ta henne till doktorn. Ab's ben hade gjort ont i några dagar och därför fick jag lov att hämta henne från skolan och ta taxin över till doktorn på east side. Mamma A mötte oss hos doktorn. Efter att jag nästan hållit på att somna under 1 tim väntan i soffan i lobbyn så kom de tillbaka, de skulle då till ett annat sjukhus. (Mellan 5th avn och Park avn på upper east side finns det många sjukhus). Men kvällen slutade bra med mexikansk mat och ett förbättrat ben.  

m&m

I söndags gick jag med den tyska tjejen Anja som bor några kvarter ifrån mig på Brodway. Vi hamnade efter ett tag i en butik med två våningar med bara m&m i alla olika tänkbara former. Stora kramande människor i m&m dräckter, leksaker, kläder och såklar godiset i mängder!









St. Patrick's Cathedral

I söndags träffade jag, efter en liten stund av letande, Au pair gruppem från samma argentur som mig. argenturen hade arangerat en träff med de andra Au pairerna som bor på Manhattan och utan för NYC.



En dos av Sverige

Igår hade jag ganska mycket tid för mig själv faktiskt från morgon till kl 17.15 då jag skulle ta stora tjejen till läkarn. Under dessa timmar hann jag skypa med Oliva, visade henne runt i lägenhetn via webcamen och lite så. Senare tog jag mig ner på stan. Jag satte mig på tunnelbanan och gick av på en random station och vandrade runt där jag hamnade. Jag gick av på 23rd str och hamnade efter ett tag på 5th avn. Men jag letar fortfarande lite efter de fina secondhand områderna som jag vet finns men jag måste bara skaffa mig en bättre karta där alla gator finns med.

Idag gick jag och pappan och fixade lite saker, som ett eget bakkonto och ett kort till deras konto så jag kan handla saker till lägenhetn eller till barnen. Fick även min telofon fixad med ett US nummer, vilket är bra. Så nu mina vänner är jag helt okontaktbar via mitt svenska nummer.
Senare kom mammans bror med familj över på middag. Det blev fullt hus med 4 små barn som sprang, skrek, skratta osv och 5 vuxna, om man räknar med mig. Under kvällen så fick jag ta barnen ner till källaren för att hämta mer kartonger som vi har använt till att bygga ett "hemilgt fort" av med hemliga ingångar och fällor. mycket spännande.

Imorgon ska jag på en träff som argenturen fixar, än så länge är det 18 stycken andra Au pairer som bor i New York som kommer. Ska bli kul att träffa lite människor som gör samma sak och som man kan börja umgås med.

Lite lustigt, idag när vi precis va klara med middagen så hörde jag något på radion som jag verkligen kände igen, efter ett tag hörde jag att det va Anna Ternheim med Half way to fivepoints. Visste inte att hon va känd internationellt så att dom spelar hennes musik på radion i USA. Men det va kul att få höra något man kände igen från Sverige
Nu när jag pratar om Sverige så kom jag på att jag gav pressenterna till fammiljen som jag hade med mig hemifrån. Barnen fick boken om Pettson och Findus och Pannkakstårtan, Bilar godis och Marabou choklad och föräldrarna fick två ljuslycktor från Kosta boda. Och allt verkar ha uppskattats!

Fick veta i veckan att pappan ska till San Diego med jobbet i mitten av Februari och familjen har nästan helt bestämt att göra en familjeresa dit, vilket betyder att jag kommer att åka till San Diego i Februari om resan blir av. Kul!


Några timmar i Soho

Idag tog jag mig ner till Downtown  - Soho -  för att vara exakt. Eftorsom jag inte har en bra karta än som visar ALLA gator vågade jag mig inte så långt bort ifrån tunnelbanan. Lite svårt att hitta tillbaka när ingen av gatorna jag såg fanns på kartan... aja hur som helst så spenderade jag några timmar på smala fina gator där butikerna varierade från H&M till Chanel och secondhand. Fanns mycket fint men det mesta var dyrt förutom H&M och liknande. Men det var kul att bara promenera och kika in i butikerna. Börjar nu vänja mig vid staden, att ta mig fram och så. Eftersom nästan hela Manhattan är uppbygt i ett rutnät är det väldigt lätt att hitta.


Idag var första dagen som jag lämnade och hämtade helt själv, utan någon farmor, mormor eller extra barnvakt så nu börjar min riktiga rutin då jag får klara mig på egen hand. Nu när jag börjat lära mig allt så är det inte alls så svårt. Satt dock med äldsa tjejen i eftermiddags på fel busshålplats ett tag och väntade. Men man lär ju sig av sina misstag.


Några viktiga och fina stunder

Även om jag inte har börjat längta hem något speciellt så tänker jag självklart på familjen, vännerna, sakerna som finns där hemme i Sverige. Men då är det så fint att jag har lite att kika på och i.


Något att kika på...

Något att kika i med en Kinapeng...

Något att läsa...

Några att tänka på

Något att hålla tiden med...


Lite kort bara...

Förmiddagen har gått till att fixa lite med tjejernas tvätt och annat. Sen kollade jag ikapp det jag missat på Desperate Housewives och Gray's....

Snart ska jag åka till Ab skola för att sen ta henne till karaten och sen hämta upp lillsyrran.

Måndag & Tisdag

Igår började de riktiga rutinerna, tidig morgon, intensiv eftermiddag och trött på kvällen. Jag och mamma A tog yngsta tjejen J till skolan/dagis efter tig jag tunnelbanan lite längre ner på Manhattan (Lexintion 89th). Precis vid tunnelbanan där så låg Bloomingdales, så jag var ju tvungen att gå in och kika. Man kan säga att det motsvarar Sveriges NK fast mestadels mycket dyrare! annars kikade jag in på alla de vanliga affärerna som H&M, Zara, Levi's, Victoria's Secret...
Runt 13 var jag tillbaka på J skola där jag träffade hennes mormor M. Vi tog J till hennes balett där det var fullt av små, söta, rosa tjejer som sprang runt i sina balettskor. Det är tydligen en väldigt fin dansskola, där man ser många barnflickor och nannys men också mammor med dyra väskor, fixat hår och naglar. Men den ligger på upper East side så då är det lite förståligt. 45 minuter senare åkte vi hem, stannade där ett kort tag och sen åkte vi till storasysterns skola  och hem igen. Vanligtvis så kommer jag inte behöva flänga fram och tillbaka så mycket då pappan oftast kommer att kunna hämta storasystern på måndagar.

Idag behövde jag inte ta någon av barnen till skolan. Istället uträttade jag några ärenden åt familjen så som att hämta deras tvätt där den lämmnas in vilket de gör p.g.a. att de inte har någon tvättmaskin än i lägenhetn (nyinflyttade).
Runt 12 kom deras farmor G hit för att vi sen skulle till Js skola och ta henne till hennes danslektion, men denna gång var det modern dans. Sen åkte vi tillbaka till skolan där de hade en Farmers market, barnen sålde muffins och paj för att sedan skicka pengerna till barnen i Afrika, de kallade det "Kids for Kids" tror jag. Sen åkte vi hem och vi behövde inte hämta upp syrran vilket var väldigt skönt!

Nu när jag har mött både mormor och farmor måste jag erkänna att jag själv känner mig som ett av deras barnbarn då de alltid vill bjuda mig på någonting gott medan vi väntar på barnen eller när de ska köpa något åt deras riktiga barnbarn. Så jag kan nästan säga att jag har en far,- mormor här.

Såhär bor jag i mitt rum...






Om någon är intreserad av min adress så är det bara att säga tillså får du/ni den...

Sommar i Central Park

Idag gick jag, pappan och äldsta dottern till en del av Central park. Det var en perfekt dag att gå till parken eftersom det var varmt som en ganska normal svensk sommardag. Ab (dottern) sprang runt i bara shorts och t-shirt och jag satt och va stundvis för varm i bara strumpbyxor och en klänning. Vi hade picknick och traslade runt i den oändligt stora parken. Nu när jag satt i min säng på kvällen kände jag lite hur det stramade i pannan så jag gick och kikade i spegeln, och ja, jag hade bränt mig i ansiktet! Det är ju mitten av oktober, då ska ju inte sånt hända!

Imorn blir första dagen när jag får känna på den dagliga rutinen osv...

Juste jag har fått veta att det är en tjej från Tyskland som bor typ 5 kvarter från  mig och också är Au pair och lika ny som jag i NYC. Hon ska passa barn i samma ålder som min familjs barn vilket kommer betyda att vi kommer ha ungefär samma arbetstider och vara lediga på ungefär samma tider vilket är bra.

Lite bilder från de första dagarna...



Jessie och Ana

Elena och Romona




Upper West, Manhattan

Igår, fredag, kom Mamman A och hämtade mig på Hotellet. Jag viste inte riktigt hur hon skulle se ut så det var väldiugt spännande att sitta nere i lobbyn och vänta eftersom varje gång dörren öppnades trodde jag att det skulle vara hon. Tillslut var det hon som kom in genom dörren. Vi åkte taxi till deras lägenhet på Uper West side. Deras lägenhet är väldigt fin med en liten gameldags känsla, vilket jag gillar. Mitt rum som dom hade nämt skulle vara litet, var litet också, men absolut inte för litet. Jag har min säng, garderob, byro och mitt egna lilla badrum *(duschen funkar dock inte än, men snart så....)

Efter rundturen i huset gick vi ner på gatan och runt hörnet från lägenheten till en restaurang och åt lunch och pratade om allt möjligt. A är väldigt pratglad av sig och intresserad av hur det är i Sverige osv.. När vi kom tillbaka "hem" så var yngsta dottern J (4 år) och farmodern G hemma. Medan A och farmor G va ute satt jag och loch hämtadäste böcker med J som verkar vara en av hennes favorit sysslor. lite senare åkte A, jag och J och hämtade Ab (8 år) på hennes skola.

Tjejerna är väldigt olika till sättet, J är mycket mer lugn och stillsam medan Ab är mycket mer intensiv och har hett temperament. Kommer bli intressant hur det gå i början med att hänmta på dagis och i skolan.

Eftersom pappan D, inte va hemma utan faktiskt va i Sverige, Stockholm, och det är han som är kocken i familjen beställde A hem pizza. Men idag när pappaen kom hem stog han för maten. Idag var D bror och hans tjej S hemma här på middag, väldigt trevliga människor. Under två dagar har jag nästan träffat hela släckten! kanek inte riktigt men nästan.

Innan middagen och allt så gick jag och A med tjejerna ner till River Side Park vilket bara är några minuter från där de bor. Vi hade picknick  och lekte på lekplatesn. Påvägen hem gick vi föri en markand som var precis utanför deras hus. När vi kom hem kom tjejerna på att de vill bygga ett "Club hous" av kartong vilket senare böev ett seacret hous med massor av fällor och lönndörrar.


Hej - Hejdå

Det här är alla som jag träffade på hotellet. Ingen av dom skulle till Manhattan eller till New York, vi skulle till helt ollika delar av USA, Califorinen, Florida, Texas, Alaska och Washington...

Monica (engelska namnet) från Kina


Jason från Sydafrika

Emma (engelska namnet) från Kina

Ana från Brasilien

Sisi från Kina


Elena från Ukraina


Hailey (engelska namnet) från Kina


Ramona från Rumänien


Andrea från Guatemala


Laura från Colombia

Våra två instruktörer, Amanda och Abbi båda från USA

Time Square



Hampton Inn JFK

Det har varit fullt upp de senaste dagarna. I onsdags åkte vi in till Manhattan från Hotellet som vi bor på som ligger väldigt nära flygplatsen. Vi spenderade hela dagen i NYC, vi åkte turistbuss förbi alla kända byggnader och plkatser och fick en skymt av frihetsgydinnan. När vi kom tillbaka till hotellet var alla väldigt trötta.

Idag var på hotellet hela dagen. Vi såg en film om hjärt-lungräddning och massor av andra säkerhetsaker. Det var kanske inte det rolligaste jag gjort men "ledarna" eller vad man ska säga är väldigt sköna och lättsamma vilket gjorde det hela lite bättre. Vi åkte sen på kvällen till ett stort shoppingområde med massor av lågprisbutiker och sen åt vi middag på en typisk amerikansk restaurang, kanske inte min favorit, men man måste ju prova!

bilder kommer snart!!


111011



Resan gick bra förutom en liten försening från Arlanda till Frankfurt. Jag kom sist till hotellet där jag delar rum med en från Kina, Ukraina och Brasilen. Sen är det en från Colombia, Guatumala, Rumänien, Sydafrika och fyra andra från Kina....


Stockholm - Frankfurt - JFK New York

Nu är kl 12.40 vilket betyder att jag sitter i min stol på planet påväg till Frankfurt för att sedan ta mig till New York.  Jag kommer att landa i NYC kl 19.40 lokal tid alltså 6 timmar tidigare än i Sverige. Nu är ju detta inlägg skrivet i förväg... Men lite sorligt tyckte jag nog att det va att säga "hejdå eller vi ses snart igen". Hejs så länge.

Sista dagen...

Nu har jag entligen skaffat en blogg där ni kan följa mig genom mitt år i New York på Manhattan.

Det var igår som allt började bli verkligt, bara två dagar innan det bär av till USA. Hade mina fina vänner över på middag, nästan alla kunde komma. Men det var när man skulle börja säga hejdå till dom på kvällen som mitt lugn vände till någon annan konstig känsla. Shit! kommer ju inte träffa alla dom här människorna på ungefär 1 år! Då blev det svårt att inte bli lite ledsen. Men det finns ju skype. Tur är ju det!

Idag kommer jag antagligen inte hinna tänka så mycket då jag har ganska mycket att stå i. Jag får inte heller glömma att ta med de fina sakerna jag fick! Tack så jättemycket!

Jag lyfter iallafall imorgon kl 12.40 fån arlanda.

Hörs snart igen!


RSS 2.0